KOOLHYDRAATARM

ALLES OVER KOOLHYDRAATARM AFVALLEN

RSS Feed

Koolhydraten en sporten

Wat is de relatie tussen koolhydraten en sporten

Als je aan het sporten bent, verbruik je veel energie. Waar haal je die energie vandaan?

 

Jij hebt dit vast ook een keer meegemaakt: je bent druk aan het sporten en plotseling voel je je licht in je hoofd. Je wordt een beetje duizelig. Je krijgt een ontzettend hongergevoel. Waarschijnlijk heb je te weinig gegeten voordat je bent gaan sporten. En dus heb je te weinig koolhydraten binnengekregen.

De koolhydraten in je eten werken als brandstof. Zeker voor een grote inspanning is het dus belangerijk dat je genoeg koolhydraten eet. Maar, van te veel koolhydraten wordt je toch dik? Dat klopt. Koolhydraten worden omgezet in glycogeen. Dit glycogeen zorgt voor een toename van insuline in je bloed. En insuline remt de vetverbranding. Dat sporten doe je vaak juist om vet te verbranden, toch?

Het fijne van glycogeen is echter dat het zeer snel kan worden aangesproken als brandstof. Het wordt opgeslagen in de lever en in de spieren. Tijdens het sporten verbrand je dus direct dat glycogeen. Als je dus flauw wordt kun je ook het beste meteen een product met wat suiker nemen. Je zal je spoedig weer beter voelen.

Wanneer al het glycogeen op is gaat je lichaam over op het verbranden van andere stoffen. Voornamelijk zal dit opgeslagen vet zijn. Dit gebeurt pas na ongeveer 20 minuten. Je moet dan wel constant tegen je maximale hartslag aan zitten. Het beste is er net iets onder. Dus wil je vet verbranden ga dan 40 minuten hardlopen. Vergeet niet van tevoren iets wat koolhydraten bevat te eten. Doe je dit niet dan hou je het niet zo lang vol. Ook water drinken tijdens het sporten is essentieel.

Na het sporten is het niet zo verstandig om koolhydraten te eten. Wat je dan beter kunt nemen zijn eiwitten. Vooral na krachttraining schreeuwen je spieren er om. Spieren zijn eruit opgebouwd. Met krachttrainen activeer je de spieren om groter te gaan groeien. Als bouwstof hebben ze dan dus eiwitten nodig.

No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.